Woningen met spouwmuren brengen meer voordelen met zich mee dan woningen zonder spouwmuren. Een spouwmuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat vocht vanaf buiten geweerd wordt, geeft tocht minder kans en zorgt voor extra isolatie. Door isolatiemateriaal in een spouwmuur aan te brengen, is het zelfs mogelijk om een nog betere isolerende werking te realiseren. We geven u graag meer informatie over spouwmuren en de mogelijkheden.
Wat is een spouwmuur en waar is deze te vinden?
Wanneer er over een spouwmuur gesproken wordt, wordt hiermee een buitenmuur en een binnenmuur bedoeld die evenwijdig aan elkaar staan. De binnen- en buitenmuur worden ook wel binnen- en buitenblad of de spouwbladen genoemd. Tussen het binnen- en buitenblad is een open ruimte genaamd spouw. Spouwmuren kunnen aan de buitenzijde van een woning te vinden zijn, maar kunnen ook tussen twee tussenwoningen geplaatst zijn.
Waar is een spouwmuur van gemaakt?
De spouwbladen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Zo kan het buitenblad uit baksteen bestaan of van planken die gemaakt zijn van kunststof of hout. Het binnenblad kan uit hetzelfde materiaal bestaan, maar kan bijvoorbeeld ook van beton of gipsplaten zijn gemaakt.
Waar dient een spouwmuur voor en hoe werkt het?
De open ruimte tussen het binnen- en buitenblad zorgt ervoor dat vocht vanaf buiten geweerd wordt. Het regenwater dat tegen het buitenblad komt, kan dankzij de spouw niet binnenkomen. Daarnaast heeft de spouw een isolerende werking, omdat de warmte van binnen moeilijker naar buiten gaat en de kou van buiten lastiger het huis binnen kan dringen.
Hoe herkent u een spouwmuur?
Een goede manier om een spouwmuur te herkennen is door de bouwtekeningen van uw woning te bekijken. Indien er een spouwmuur is, zal er op de bouwtekening een ruimte tussen de twee spouwbladen zichtbaar zijn. Wanneer uw woning voor 1920 gebouwd is, zal er hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig zijn. Huizen na 1920 kunnen wel in het bezit zijn van een spouwmuur. Wanneer uw woning in 1960 of later gebouwd is, zal er spouw aanwezig zijn. Het is namelijk vanaf dat jaar verplicht om met spouw te bouwen.
De minimale dikte en breedte van een spouwmuur
Wanneer een muur 25 centimeter of dikker is, kunt u ervan uitgaan dat deze muur een spouwmuur is. Wanneer de muur dunner dan 25 centimeter is, is het hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur of is de spouw heel dun. De spouw zelf moet minimaal vijf centimeter breed zijn.
Overige kenmerken van een spouwmuur
Een andere optie om een spouwmuur te herkennen is door te onderzoeken of er open stootvoegen of verluchtingsroosters aanwezig zijn in de muur. Deze worden namelijk geplaatst om vochtproblemen in de muur te voorkomen. Omdat er niet altijd verluchtingsroosters en stootvoegen in een spouwmuur geplaatst worden, hoeft het ontbreken hiervan niet direct te betekenen dat de muur geen spouwmuur is.
Twijfelt u of de muur van uw woning een spouwmuur is? Dan is het ook nog een optie om een gaatje in de stenen te boren. Bij het doorschieten van de boor weet u zeker dat u te maken heeft met een spouwmuur. Gaat u liever niet zelf aan de slag? Dan is het ook mogelijk om uw muur door een vakman te laten onderzoeken.
Opbouw van een spouwmuur
Zoals u heeft kunnen lezen bestaat een spouwmuur uit spouwbladen met daartussen een open ruimte die ook wel spouw genoemd wordt. Tussen de spouwbladen worden spouwmuurankers aangebracht. Deze spouwmuurankers verbinden de spouwbladen, waardoor er een stabiel geheel ontstaat. Door in de spouwmuur ventilatieroosters te plaatsen, wordt de waterdamp van het regenwater afgevoerd, waardoor vochtproblemen worden voorkomen. Naast het aanbrengen van ventilatieroosters worden er ook nog waterkerende lagen in de spouwmuur aangebracht. Deze waterkerende lagen beschermen de muur tegen optrekkend vocht en zorgen ervoor dat het vocht dat is binnengedrongen in het buitenblad weer netjes wordt afgevoerd.
Spouwmuur isoleren
Ondanks de isolerende werking van een spouwmuur, kunnen de muren toch koud aan blijven voelen. Dit omdat koude lucht of tocht nog steeds tussen de muren in de spouw komt. Het is dan een optie om de spouwmuur te isoleren, zodat het binnen nog aangenamer wordt. Bovendien kunt u door uw spouwmuur te isoleren aanzienlijk besparen op uw energierekening.
Vullen van de spouwmuur en kosten hiervan
Wanneer u de spouwmuur gaat isoleren, kunt u kiezen uit verschillende isolatiematerialen, zoals: parels, PUR of glaswol. Door middel van gaten in het buitenblad wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De prijs van het isoleren van de spouwmuur is geheel afhankelijk van het te isoleren oppervlak en het soort isolatiemateriaal.
Zelf de spouwmuur isoleren?
Het is ook mogelijk om zelf uw spouwmuur te isoleren. Toch kan dit wel risico’s met zich meebrengen. Wanneer er problemen ontstaan tijdens het isoleren van de spouwmuur heeft u geen enkele garantie. Ook verliest u het recht op premies wanneer u zelf uw spouwmuurisolatie zou uitvoeren. Het kan daarom toch voordeliger en verstandiger zijn om een vakman in te schakelen.
Mogelijke problemen na het isoleren
Het isoleren van een spouwmuur is een groot voordeel wanneer u meer warmte in huis wil houden. Toch kunnen er na het isoleren van de spouwmuur problemen ontstaan. Zo is het mogelijk dat er in de muur vocht blijft zitten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De muren zuigen van nature het grondwater op, maar door het opvullen van de spouw kan de ventilatie verdwijnen. Het probleem hiervan kan bijvoorbeeld liggen aan een verouderde waterkering die niet meer optimaal functioneert. De waterkering biedt namelijk bescherming tegen opstijgend vocht en voert het binnengedrongen vocht naar buiten. Door de verouderde waterkering te herstellen kan dit probleem opgelost worden. Beter is natuurlijk om dergelijke problemen aan uw spouwmuur op voorhand te kunnen opsporen via een inspectie met camera door een aannemer met kennis.
Spouwmuur metselen
Bent u nog niet in het bezit van een spouwmuur? Dan is het mogelijk om deze alsnog te realiseren. De prijs voor het metselen van een spouwmuur is onder andere afhankelijk van de afmetingen van de muur. Het is aan te raden om hiervoor een aannemer met kennis te raadplegen, zodat u advies kan winnen bij een professional met ervaring.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over spouwmuren? Of wilt u graag in contact komen met een vakman die u kan helpen met het onderzoeken van een eventuele spouwmuur of met het aanbrengen van spouwmuurisolatie? Vul dan hier vrijblijvend uw contactgegevens in.