atg attest

atg attest nodig bij het na-isoleren van een spouwmuur

Het na-isoleren van een spouwmuur is een effectieve manier om energie te besparen en het comfort in een woning te verhogen. In Vlaanderen is het echter belangrijk om te weten dat het hebben van een ATG-attest essentieel is bij het uitvoeren van deze isolatiewerken. Maar wat is een ATG-attest precies en waarom is het zo belangrijk?

Een ATG-attest, ook wel bekend als een ATG-conformiteitsverklaring of –certificaat, is een gehomologeerd document dat dient als goedkeuring en legalisatie van de uitgevoerde werken. Het bevestigt dat de isolatiespecialist voldoet aan de nodige eisen en dat de gebruikte materialen erkend zijn. Met een ATG-attest kan de huiseigenaar of investeerder vertrouwen op een erkende verklaring die verificatie biedt.

Het ATG-attest zorgt voor een correcte uitvoering en conformiteit van de isolatiewerken. Het waarborgt dat de isolatiespecialist werkt volgens de regels van de kunst en dat de gebruikte isolatiematerialen voldoen aan de vereiste normen. Hierdoor kan de huiseigenaar erop vertrouwen dat de isolatiewerken op een professionele en kwalitatieve manier worden uitgevoerd.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Het ATG-attest is een gehomologeerd document dat goedkeuring en legalisatie biedt bij het na-isoleren van een spouwmuur.
 • Het attestatieproces zorgt voor een correcte uitvoering en conformiteit van de isolatiewerken.
 • Met een ATG-attest kan de huiseigenaar of investeerder vertrouwen op een erkende verklaring die verificatie biedt.
 • Het ATG-attest waarborgt dat de isolatiespecialist voldoet aan de nodige eisen en dat de gebruikte materialen erkend zijn.

De premie voor spouwmuurisolatie in Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft een premie voor spouwmuurisolatie geïntroduceerd als onderdeel van de renovatie-inspanningen om woningen in het Vlaams Gewest energiezuiniger te maken. Deze premie is beschikbaar voor eigenaren en investeerders met een woning van minstens 15 jaar oud.

De hoogte van de premie varieert afhankelijk van de inkomenscategorie, het eindresultaat van de renovatie en de aard van de woning. De premiepercentages variëren van 35% tot 50% en blijven geldig tot eind 2025.

Om in aanmerking te komen voor de premie, moet de aanvraag worden ingediend binnen 2 jaar na de datum van de facturen. Daarnaast moet er ten minste 5 jaar tussen eerdere aanvragen voor muurisolatie zitten.

Belangrijk om te weten is dat gemeenschappelijke gevels van appartementen ook in aanmerking komen voor de premie. In dit geval gaat de premie naar de investeerder van het volledige gebouw.

Met deze premie biedt de Vlaamse overheid financiële ondersteuning aan huiseigenaren en investeerders die ervoor kiezen om hun woningen energiezuiniger te maken door middel van spouwmuurisolatie.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie biedt talrijke voordelen voor huiseigenaren. Naast het bijdragen aan een comfortabele en energiezuinige woning, biedt het nog meer voordelen die het overwegen waard zijn.

Door spouwmuurisolatie bespaart u direct op energiekosten. De isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter in uw huis blijft, waardoor u minder hoeft te stoken. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verbetering van uw financiële situatie.

Daarnaast kunt u profiteren van extra financiële voordelen door het aanvragen van verschillende premies. Mijn Verbouwpremie is een voorbeeld van een premie die u kunt aanvragen voor spouwmuurisolatie. Deze premie biedt een financiële ondersteuning die de investering nog aantrekkelijker maakt.

Een andere premie waar u mogelijk recht op heeft, is de EPC-labelpremie. Door spouwmuurisolatie verbetert u namelijk het energielabel van uw woning, wat resulteert in een hogere waardestijging. Met de EPC-labelpremie kunt u een financieel voordeel behalen bij het verbeteren van de energieprestaties van uw woning.

Bij het isoleren van uw spouwmuur heeft u de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Denk hierbij aan glaswolvlokken, EPS-parels en PUR-schuim. Deze materialen hebben elk hun eigen isolerende eigenschappen en voordelen. U kunt uw keuze maken op basis van uw specifieke behoeften en budget.

Een aanvullende optie om te overwegen zijn ecologische isolatiematerialen zoals EPS-parels. Deze materialen hebben niet alleen isolerende eigenschappen, maar hebben ook een hoog vochtabsorptievermogen. Dit draagt bij aan het creëren van een gezond binnenklimaat in uw woning.

Al met al biedt spouwmuurisolatie aanzienlijke voordelen op het gebied van comfort, energiezuinigheid, besparing op energiekosten, financiële ondersteuning en waardestijging van uw woning. Het is een investering die zichzelf op verschillende vlakken terugverdient.

Voordelen van spouwmuurisolatie:

 • Directe besparing op energiekosten
 • Extra financiële voordelen door premies
 • Verbetering van het energielabel van uw woning
 • Verhoging van de waarde van uw woning
 • Keuze uit verschillende isolatiematerialen
 • Ecologische isolatiematerialen met vochtabsorptievermogen

“Spouwmuurisolatie biedt talrijke voordelen, waaronder energiebesparing en een verbeterd binnenklimaat in uw woning.”

Het belang van een ATG attest bij spouwmuurisolatie

Het ATG attest is van essentieel belang bij spouwmuurisolatie om de kwaliteit en conformiteit van de werkzaamheden te waarborgen. Alleen erkende installateurs met een ATG-certificaat mogen spouwmuurisolatie uitvoeren. Het ATG attest bevestigt het gebruik van isolatiesystemen met Technische Goedkeuring en de uitvoering van de isolatie door gecertificeerd personeel volgens de Technische Specificatie STS 71-1.

Het kwaliteitskader Na-isolatie van spouwmuren stelt specifieke eisen aan producten, systemen en uitvoering door aannemers volgens de regels van de kunst. Bedrijven die deelnemen aan het kwaliteitskader kunnen een conformiteitsverklaring voor spouwmuurisolatie afleveren.

Belang van het ATG attest bij spouwmuurisolatie Voordelen
1. Garandeert kwaliteit en conformiteit – Hoogwaardige isolatie
2. Vertrouwen in erkende installateurs – Vermindert warmteverlies
3. Bevestigt gebruik van erkende producten en systemen – Lagere energiekosten
4. Voldoet aan regels van de kunst – Verbeterd wooncomfort

Image:

Subsidies en financiële voordelen voor spouwmuurisolatie

Naast de premie van de Vlaamse overheid en de EPC-labelpremie zijn er ook andere subsidies en financiële voordelen beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Deze extra ondersteuning kan helpen om de kosten van de isolatiewerken te verlagen en de investering nog aantrekkelijker te maken.

Renovatiekrediet met rentesubsidie

Een van de opties voor financiële ondersteuning is het renovatiekrediet met rentesubsidie, aangeboden door de Vlaamse overheid. Dit krediet voorziet in terugbetaling van de intresten en kan zelfs resulteren in een negatieve rente. Hierdoor wordt het financieren van de spouwmuurisolatie nog voordeliger.

Verlaagd btw-tarief

Voor energiebesparende werken aan woningen die ouder zijn dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6%. Dit geldt ook voor spouwmuurisolatie. Door gebruik te maken van dit verlaagde tarief worden de kosten van de isolatiewerken verlaagd, wat de investering nog interessanter maakt.

Buurtpremie

Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om een buurtpremie te ontvangen. Deze premie kan verkregen worden door gezamenlijk spouwmuurisolatie uit te laten voeren met minimaal 9 buren in dezelfde straat. Dit moedigt gemeenschappelijke initiatieven aan en zorgt voor extra financiële voordelen voor alle deelnemende partijen.

Energieprestatie en waardestijging

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie zorgt voor een betere energieprestatie van de woning, wat resulteert in aanzienlijke financiële voordelen. Een energiezuinigere woning leidt namelijk tot lagere energiekosten en kan tevens resulteren in een waardestijging van de woning. Dit is voordelig bij eventuele toekomstige verkoop of verhuur.

Met deze verschillende subsidiemogelijkheden en financiële voordelen wordt de investering in spouwmuurisolatie nog aantrekkelijker. Huiseigenaren kunnen profiteren van lagere kosten, terugbetaling van intresten, een verlaagd btw-tarief, gezamenlijke initiatieven en waardestijging van de woning. Het loont dus zeker de moeite om gebruik te maken van deze ondersteuning bij het verduurzamen van de woning.

subsidies spouwmuurisolatie

Subsidie/voordeel Beschrijving
Renovatiekrediet met rentesubsidie Terugbetaling van intresten en potentieel negatieve rente
Verlaagd btw-tarief 6% btw-tarief voor energiebesparende werken
Buurtpremie Premie voor gezamenlijke spouwmuurisolatie met minimaal 9 buren
Energieprestatie en waardestijging Lagere energiekosten en waardestijging van de woning

Het proces van spouwmuurisolatie

Het proces van spouwmuurisolatie is een effectieve manier om een woning energiezuiniger te maken en het comfort te verbeteren. Dit proces omvat verschillende stappen die worden uitgevoerd door erkende aannemers.

 1. Gaten boren: Het proces begint met het boren van gaten in de voegen van de gevel. Dit wordt zorgvuldig gedaan door een erkende aannemer om schade aan de gevel te voorkomen.
 2. Isolatiemateriaal: Via de geboorde gaten wordt isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gespoten. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswolvlokken, EPS-parels en PUR-schuim. Deze materialen hebben elk hun eigen eigenschappen en isolatiewaarden.
 3. Isolatiewerken: Nadat het isolatiemateriaal in de spouw is aangebracht, worden de gaten in de voegen netjes gedicht. Hierbij wordt erop gelet dat de gevel weer in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld.
 4. Onderhoudsvrij: Eenmaal de spouwmuurisolatie is aangebracht, is er geen specifiek onderhoud nodig. De isolatie blijft effectief en behoudt zijn isolerende werking gedurende vele jaren.

Het proces van spouwmuurisolatie kan in één dag worden uitgevoerd, zonder dat er grote verbouwingswerken nodig zijn. Dit maakt het een efficiënte en relatief eenvoudige manier om de energieprestatie van een woning te verbeteren.

Voorwaarden voor het aanvragen van een premie voor spouwmuurisolatie

Als u in aanmerking wilt komen voor een premie voor spouwmuurisolatie, moet u zich houden aan bepaalde voorwaarden. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voorwaarden:

 1. De werken moeten worden uitgevoerd door een erkende ATG-installateur. Dit waarborgt de kwaliteit en conformiteit van de isolatiewerken.
 2. Voor het aanvragen van de premie moet u documenten kunnen voorleggen, zoals facturen van de uitgevoerde werken. Daarnaast is een ingevuld en ondertekend attest van de aannemer vereist.
 3. Voor beschermde afnemers kan de premie beïnvloed worden door sociale maximumprijzen voor elektriciteit.
 4. De aanvraagprocedure voor de premie vereist het vermelden van zowel het start EPC-label als het uiteindelijke EPC-label van de woning.

U kunt de premie online of schriftelijk aanvragen via de website van de Vlaamse overheid of netbeheerder Fluvius. Zorg ervoor dat u aan alle voorwaarden voldoet voordat u de premie aanvraagt, om teleurstellingen te voorkomen.

spouwmuurisolatie

Vlaamse Overheid – Premie Spouwmuurisolatie

Premiebedrag Inkomenscategorie Eindresultaat renovatie Aard van de woning
35% Lager inkomen EPC ≤ 0.6 Alle woningen
50% Andere inkomens EPC ≤ 0.6 Alle woningen

“Het ATG attest en de juiste documenten zijn essentieel bij het aanvragen van een premie voor spouwmuurisolatie. Zorg ervoor dat u een erkende ATG-installateur kiest en alle vereiste documenten correct invult en indient. Alleen dan komt u in aanmerking voor de premie en kunt u optimaal profiteren van de financiële voordelen.”

Conclusie

Het ATG attest speelt een cruciale rol bij spouwmuurisolatie, aangezien het de kwaliteit en conformiteit van de werkzaamheden waarborgt. Door het inzetten van erkende installateurs en het verkrijgen van een ATG-certificaat kan men vertrouwen op een professionele uitvoering.

Spouwmuurisolatie biedt diverse voordelen voor huiseigenaren, zoals energiebesparing, verbeterd comfort en een waardestijging van de woning. Door deze isolatietechniek toe te passen, kan men aanzienlijk besparen op energiekosten en genieten van een aangename leefomgeving.

Bovendien kunnen verschillende subsidies en financiële voordelen worden benut om de kosten van spouwmuurisolatie te verlagen. Naast de premie van de Vlaamse overheid zijn er onder andere ook rentesubsidies en buurtpremies beschikbaar. Dit maakt de investering in spouwmuurisolatie nog aantrekkelijker.

Het proces van spouwmuurisolatie is relatief eenvoudig en kan in één dag worden voltooid. Met behulp van erkende aannemers worden gaten geboord in de voegen van de gevel, waardoor isolatiemateriaal in de spouw kan worden aangebracht. Na de isolatiewerken is er geen onderhoud meer vereist.

Het aanvragen van een premie voor spouwmuurisolatie vereist naleving van specifieke voorwaarden. Het is essentieel om de isolatiewerken te laten uitvoeren door een erkende ATG-installateur en de nodige documenten en facturen te kunnen voorleggen. Door te voldoen aan deze voorwaarden maakt men optimaal gebruik van de beschikbare subsidies en financiële voordelen.

Similar Posts