Isolatie is een belangrijke factor voor energiebesparing en comfort in huis. Naast spouwmuurisolatie zijn er ook andere isolatiemethoden beschikbaar die kunnen zorgen voor een efficiënte isolatie van je woning. In dit artikel bespreken we enkele alternatieven voor spouwmuurisolatie, inclusief de voordelen, kosten en geschiktheid voor verschillende woningtypes. Ontdek hier de verschillende isolatiemethoden en maak een weloverwogen keuze voor duurzame isolatie in jouw huis.

Spouwmuurisolatie alternatieve

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Er zijn verschillende alternatieven voor spouwmuurisolatie beschikbaar.
 • Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voordelen en geschiktheid voor verschillende woningtypes.
 • Professionele isolatie-experts kunnen advies geven over de beste isolatiemethode voor jouw huis.
 • Isoleren zorgt voor energiebesparing en verhoogd comfort in huis.
 • Vergeet niet subsidies te controleren voor financiële ondersteuning bij energiebesparende maatregelen.

Isolatiematerialen vergelijken: EPS parels

EPS parels zijn een populaire keuze voor het na-isoleren van spouwmuren. Deze isolatiematerialen zijn gemaakt van polystyreen en hebben een goede isolatiewaarde. Ze worden gebruikt voor smalle spouwmuren die weinig beschadigingen hebben en niet vervuild zijn met puin. EPS parels zijn licht van gewicht, duurzaam geproduceerd en recyclebaar.

De voordelen van EPS parels zijn:

 • Uitstekende isolatiewaarde
 • Geschikt voor smalle spouwmuren
 • Lichtgewicht en duurzaam
 • Recyclebaar

De kosten van EPS parels bedragen ongeveer €20 – €25 per m², exclusief BTW. Dit kan variëren afhankelijk van de oppervlakte van de te isoleren muur en de complexiteit van het isolatieproject.

Als je kiest voor EPS parels als isolatiemateriaal, profiteer je van de voordelen van een goed geïsoleerde woning. Je bespaart energie, verlaagt je stookkosten en geniet van meer comfort in huis.

Maak een weloverwogen keuze voor jouw isolatieproject en overweeg de voordelen van EPS parels. Met deze isolatiematerialen creëer je een energiezuinig en comfortabel thuis.

Glaswol als isolatiemateriaal

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat zowel voor spouwmuurisolatie als andere isolatietoepassingen wordt gebruikt. Het materiaal bestaat uit vlokken van glasvezels en biedt diverse voordelen voor een effectieve isolatie van je woning.

Glaswol heeft goede akoestische eigenschappen, waardoor het geluidsoverdracht kan verminderen en zorgt voor een rustige en comfortabele leefomgeving. Daarnaast biedt het ook goede thermische isolatie, waardoor warmteverlies wordt beperkt en je energie kunt besparen. Dit maakt glaswol een geschikte keuze voor het isoleren van verschillende ruimtes in huis, zoals de zolder, muren, of vloeren.

Het isoleren van spouwmuren met glaswol is echter minder ideaal voor smalle spouwmuren, omdat het materiaal lastiger in deze ruimtes te plaatsen is. Glaswol is echter een van de goedkopere isolatiematerialen op de markt, met een richtprijs van ongeveer €15 – €20 per m², exclusief BTW.

Om een beter beeld te geven van de voordelen en mogelijkheden van glaswol als isolatiemateriaal, volgt hieronder een overzicht van de belangrijkste kenmerken:

 • Uitstekende akoestische isolatie
 • Goede thermische isolatie
 • Redelijke prijs
 • Geschikt voor verschillende isolatietoepassingen

Door te kiezen voor glaswol als isolatiemateriaal, kun je genieten van de voordelen van een betere isolatie, waaronder energiebesparing en een aangenamer leefklimaat. Raadpleeg een professionele isolatie-expert om te bepalen of glaswol de juiste keuze is voor jouw isolatieproject.

Lees verder om meer te weten te komen over andere alternatieve isolatiemethoden en hun voordelen.

glaswol

Rotswol als isolatiemateriaal

Rotswol is een populair isolatiemateriaal dat gemaakt is van gesmolten vulkanisch gesteente. Dit duurzame isolatiemateriaal biedt verschillende voordelen en is geschikt voor het isoleren van spouwmuren en andere toepassingen in de woning.

Voordelen van rotswol

 • Goede thermische isolatie: Rotswol heeft uitstekende isolerende eigenschappen en kan helpen om de warmte in huis te behouden. Hierdoor kun je energie besparen en lagere stookkosten hebben.
 • Geluidsisolatie: Naast thermische isolatie biedt rotswol ook goede geluidsisolatie. Het kan helpen om geluid van buitenaf te verminderen en de akoestiek in huis te verbeteren.
 • Milieuvriendelijk: Rotswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen. Het is niet schadelijk voor het milieu en kan gerecycled worden.
 • Eenvoudige installatie: Rotswol is verkrijgbaar in vlokken of bolletjes en kan eenvoudig worden ingespoten in de spouwmuur. Een ervaren isolatiespecialist kan dit snel en efficiënt voor je uitvoeren.

De kosten van rotswol als isolatiemateriaal liggen in dezelfde prijscategorie als glaswol, met een richtprijs van ongeveer €15 – €20 per m², exclusief BTW.

Wil je meer weten over rotswol als isolatiemateriaal of ben je benieuwd naar andere isolatiematerialen? Neem contact op met een professionele isolatie-expert om advies op maat te krijgen voor jouw isolatieproject.

Voordelen van rotswol als isolatiemateriaal Prijs (richtprijs per m²)
Goede thermische isolatie €15 – €20 (excl. BTW)
Geluidsisolatie
Milieuvriendelijk
Eenvoudige installatie

PUR als isolatiemateriaal

PUR (polyurethaan) is een kunststof isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt in woningen. Het wordt in vloeibare vorm op de juiste plek gespoten en zet uit tot een hard schuim.

PUR heeft uitstekende isolerende eigenschappen en kan gebruikt worden in smalle spouwmuren. Het materiaal vult de ruimte volledig op en zorgt voor een naadloze isolatielaag. Door de goede hechting aan de muren ontstaan er geen koudebruggen, wat resulteert in een efficiënte isolatie.

Naast thermische isolatie biedt PUR ook geluidsisolatie. Het schuim absorbeert geluidsgolven, waardoor geluid van buitenaf wordt verminderd.

Met PUR isolatie kun je energie besparen, omdat het warmteverlies door de muren drastisch vermindert. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken om de gewenste temperatuur te behouden, wat resulteert in lagere stookkosten.

Hoewel PUR goede isolerende eigenschappen heeft, is het een van de duurdere isolatiematerialen. De richtprijs voor PUR isolatie ligt tussen de €25 en €30 per m², exclusief BTW.

Ontdek de voordelen en mogelijkheden van PUR als isolatiemateriaal voor jouw woning. Een professionele isolatie-expert kan je adviseren over de geschiktheid van PUR voor jouw specifieke situatie.

Aminotherm als isolatiemateriaal

Aminotherm is een speciaal ontwikkeld materiaal voor het na-isoleren van spouwmuren. Het wordt in een vloeibare vorm in de muur gespoten en hardt uit tot een isolerende laag. Aminotherm biedt goede isolatie en is vocht doorlatend, waardoor vochtproblemen worden voorkomen. Het is vergelijkbaar in prijs met PUR, met een richtprijs van ongeveer €25 – €30 per m², exclusief BTW.

De voordelen van Aminotherm als isolatiemateriaal zijn:

 • Efficiënte isolatie van spouwmuren
 • Vocht doorlatend, voorkomt vochtproblemen
 • Vergelijkbare prijs met PUR
 • Draagt bij aan duurzame isolatie

Met Aminotherm kun je jouw woning op een efficiënte manier isoleren en profiteren van de voordelen van duurzame isolatie. Vergelijk de kosten van Aminotherm met andere isolatiematerialen en kies het materiaal dat het beste past bij jouw isolatiebehoeften.

Voordelen van alternatieve isolatiemethoden

Naast spouwmuurisolatie bieden alternatieve isolatiemethoden verschillende voordelen voor huiseigenaren. Niet alleen zorgen deze methoden voor duurzame isolatie, maar ze dragen ook bij aan energiebesparing en een verhoogd comfort in huis. De keuze voor het juiste isolatiemateriaal en de specifieke isolatiemethode heeft invloed op de voordelen die je kunt ervaren. Hieronder worden enkele voordelen van alternatieve isolatiemethoden beschreven:

 1. Energiebesparing: Door je woning te isoleren met duurzame materialen, zoals EPS parels, glaswol, rotswol, PUR of Aminotherm, kun je aanzienlijk besparen op energiekosten. Deze isolatiematerialen zorgen ervoor dat warmte in de winter binnenshuis blijft en dat de koelte in de zomer niet ontsnapt, waardoor je minder energie nodig hebt voor verwarming en koeling.
 2. Verbeterd comfort: Een goed geïsoleerd huis biedt meer comfort voor de bewoners. Dankzij de isolatiewaarde van alternatieve isolatiematerialen blijft de temperatuur in huis stabiel en aangenaam, ongeacht de weersomstandigheden buiten. Dit zorgt voor een aangenamer leefklimaat en voorkomt tocht en koude plekken in huis.
 3. Akoestische isolatie: Sommige alternatieve isolatiematerialen, zoals glaswol, hebben ook goede akoestische eigenschappen. Deze materialen verminderen geluidsoverlast van buitenaf en verbeteren de geluidsisolatie tussen verschillende ruimtes in huis.
 4. Vochtregulatie: Bepaalde isolatiematerialen, zoals Aminotherm, hebben vochtregulerende eigenschappen. Ze kunnen vocht absorberen en afvoeren, waardoor vochtproblemen in huis worden voorkomen en het binnenklimaat gezonder wordt.
 5. Duurzame isolatie: Alternatieve isolatiemethoden maken gebruik van duurzame materialen die geproduceerd zijn met respect voor het milieu. Deze materialen zijn vaak recyclebaar en hebben een lagere impact op het milieu dan traditionele isolatiematerialen.

Door te kiezen voor een geschikte alternatieve isolatiemethode, kun je profiteren van deze voordelen en bijdragen aan een duurzame leefomgeving voor jezelf en toekomstige generaties.

Kosten van alternatieve isolatiemethoden

De kosten van alternatieve isolatiemethoden kunnen variëren, afhankelijk van het isolatiemateriaal, de oppervlakte van de te isoleren muur en de complexiteit van het isolatieproject. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de €15 en €30 per m², exclusief BTW. Het is belangrijk om professionele isolatie-experts in te schakelen om het isolatieproject uit te voeren, zodat de isolatiematerialen op de juiste manier worden aangebracht en de optimale isolerende werking wordt bereikt.

Voor een overzicht van de kosten van verschillende isolatiematerialen en isolatiemethoden, zie de tabel hieronder:

Isolatiemateriaal Prijs per m² (exclusief BTW)
EPS parels €20 – €25
Glaswol €15 – €20
Rotswol €15 – €20
PUR €25 – €30
Aminotherm €25 – €30

Vergelijk offertes van verschillende isolatiebedrijven om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Een professionele isolatie service kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en zorgen voor een efficiënte isolatie van je woning.

kosten spouwmuurisolatie

Geen spouwmuurisolatie mogelijk: wat nu?

Niet alle woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. In sommige gevallen is er geen spouw aanwezig of is de spouwmuur niet geschikt voor isolatie. Maar geen zorgen, er zijn nog steeds andere isolatiemethoden beschikbaar om je huis goed te isoleren. Enkele alternatieve isolatiemethoden zijn:

 • Gevelisolatie van binnenuit
 • Isolatie van het dak
 • Vloerisolatie

Door te kiezen voor gevelisolatie van binnenuit kun je de buitenmuren van je woning isoleren, zonder dat er een spouw nodig is. Hierbij worden isolatiematerialen aan de binnenkant van de muur aangebracht om warmteverlies te voorkomen. Dakisolatie en vloerisolatie zijn ook effectieve methoden om de isolatiewaarde van je huis te verbeteren.

Om de juiste isolatiemethode voor jouw woning te bepalen, is het raadzaam om een professionele isolatie-expert in te schakelen. Deze expert kan de mogelijkheden onderzoeken en advies geven op basis van jouw specifieke situatie. Door te kiezen voor een professionele isolatie service ben je verzekerd van een deskundige aanpak en een optimaal isolatieresultaat.

Isolatiemethoden:

Isolatiemethode Kenmerken
Gevelisolatie van binnenuit Isolatiematerialen worden aan de binnenkant van de muur aangebracht
Dakisolatie Isolatie van het dak om warmteverlies te verminderen
Vloerisolatie Isolatie van de vloer om kou vanuit de grond te blokkeren

Met deze alternatieve isolatiemethoden kun je toch een goed geïsoleerd huis creëren, zelfs als spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Het is belangrijk om de mogelijkheden te bespreken met een isolatie-expert en te kiezen voor een professionele isolatie service om de isolatiewerkzaamheden op de juiste manier uit te laten voeren.

Het belang van een isolatieadvies

Het is essentieel om een isolatieadvies in te winnen voordat je aan een isolatieproject begint. Een isolatie-expert kan de kwaliteit van jouw woning onderzoeken en op basis daarvan een advies geven over het beste isolatiemateriaal en de juiste isolatiemethode voor jouw spouwmuur. Het inhuren van professionele isolatie-experts zorgt ervoor dat het isolatieproject op een professionele en effectieve manier wordt uitgevoerd, waardoor je optimaal kunt profiteren van de voordelen van isolatie.

Een isolatieadvies kan helpen bij:

 • Het identificeren van de meest geschikte isolatiemethoden voor jouw woning
 • Het bepalen van de optimale isolatiewaarde voor energiebesparing
 • Het inschatten van de benodigde isolatiematerialen en de kosten
 • Het waarborgen van een professionele en kwalitatieve uitvoering van het isolatieproject

Door te kiezen voor een professionele isolatie service ben je verzekerd van deskundig advies en vakmanschap. De isolatie-expert zal een grondige inspectie uitvoeren, de isolatiemogelijkheden evalueren en een gedetailleerd plan opstellen voor een effectieve isolatie van jouw spouwmuur.

“Een isolatieadvies van experts zorgt ervoor dat je de juiste isolatiemethode en materialen kiest, waardoor je energie bespaart, het comfort in huis verhoogt en bijdraagt aan een duurzame leefomgeving.”

Daarnaast kunnen isolatie-experts ook informatie verstrekken over eventuele subsidies en fiscale voordelen die beschikbaar zijn voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je mogelijk besparen op de kosten van isolatie en het rendement van je investering vergroten.

Zorg ervoor dat je een beroep doet op erkende bedrijven en isolatie-experts met een goede reputatie. Vergelijk offertes en referenties om de beste keuze te maken voor jouw isolatieproject. Met een isolatieadvies van professionals ben je goed voorbereid en kun je profiteren van de vele voordelen die isolatie biedt.

Subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen

Het is mogelijk dat er subsidies beschikbaar zijn voor energiebesparende isolatiemaatregelen. Door gebruik te maken van deze subsidies kun je de kosten van isolatie verlagen en is het rendement van de investering in isolatie nog groter. Het is belangrijk om uit te zoeken welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw regio of land en hoe je hiervan kunt profiteren. Een professionele isolatie-expert kan je hierbij helpen en advies geven over de subsidie mogelijkheden.

Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt, zoals het isoleren van je woning, draag je bij aan een duurzame leefomgeving en verlaag je je energieverbruik. Om deze reden zijn er vaak subsidies beschikbaar gesteld om het nemen van isolatiemaatregelen te stimuleren. Met behulp van deze subsidies kun je de kosten van isolatie aanzienlijk verlagen, waardoor de investering zich nog sneller terugverdient.

Om te ontdekken welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw regio of land, is het verstandig om contact op te nemen met een professionele isolatie-expert. Zij hebben kennis van de verschillende subsidies en kunnen jou hierin adviseren. Daarnaast kunnen zij je helpen met het aanvragen van de subsidie en het selecteren van de meest geschikte isolatiematerialen en isolatiemethoden voor jouw woning.

Subsidie mogelijkheden

In Nederland zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor energiebesparende isolatiemaatregelen. Het is belangrijk om te weten dat de beschikbaarheid en hoogte van de subsidies kunnen variëren, afhankelijk van je woonsituatie en regio. Een aantal veelvoorkomende subsidies zijn:

 • Energiebespaarlening: Dit is een lening met een lage rente waarmee je energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, kunt financieren.
 • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): Deze subsidie is bedoeld voor huiseigenaren die minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen, waaronder isolatie.
 • Regionale subsidies: Veel gemeenten bieden hun eigen subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

Er zijn ook specifieke subsidies beschikbaar voor bepaalde doelgroepen, zoals woningeigenaren met een laag inkomen of monumentale panden. Een professionele isolatie-expert kan je informeren over deze specifieke subsidies en de voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Om in aanmerking te komen voor subsidies is het vaak vereist dat de isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een professionele isolatie service. Deze isolatie-experts hebben de kennis en ervaring om de isolatie op de juiste manier aan te brengen, waardoor je verzekerd bent van een optimaal resultaat. Daarnaast kunnen zij je helpen met het aanvragen van de subsidie en het invullen van de benodigde formulieren.

Profiteer van de subsidie energiebesparende maatregelen en maak gebruik van een professionele isolatie-expert voor het isoleren van jouw woning. Niet alleen bespaar je op de kosten van isolatie, maar je draagt ook bij aan een duurzame toekomst.

Conclusie

Het isoleren van je woning is essentieel voor energiebesparing en comfort. Naast spouwmuurisolatie zijn er verschillende alternatieve isolatiemethoden beschikbaar, zoals EPS parels, glaswol, rotswol, PUR en Aminotherm. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voordelen, prijzen en geschiktheid voor verschillende woningtypes. Het is belangrijk om een isolatieadvies in te winnen om de juiste keuze te maken voor jouw isolatieproject. Schakel professionele isolatie-experts in voor de uitvoering van het isolatieproject en geniet van de voordelen van duurzame isolatie in jouw huis.